Címkék

2013. január 23., szerda

Múlt-jelen-jövő

Nemrég bukkantam erre a képre....J

1983-ban kezdődött a kis ház meséje. 2012-2013-ban, közel 30 év után folytatódik a történet. A hétvégi ház gondolatával jelenlegi otthonunk kialakítása vette kezdetét. Már 2 hónapja birtokoljuk, szokjuk. Rohan az idő.
Az ideköltözésünk elsődleges célja a spórolás volt. Előtte egy budapesti társasházban laktunk albérletben. Havi 50 ezer Ft lakbér és 15 ezer Ft közös költség díját dobtuk ki az ablakon. 5 év alatt 3 millió forintot.
Szerencsére apukám felvilágosult látásmódjának megszabadított ezen láncok alól. Korábban többször is felajánlotta a kis házat, de a munka Budapesthez kötött, s kényelmesebb volt helyben. Egész addig, míg pórul nem jártam.
Ekkor már elfogadtuk a segítséget, amiért mindig hálás leszek neki és a papámnak!
A spórolás szempontjait már a kis ház bővítésekor is figyelembe vettük, ezért lett csak 38 nm. A korszerűsítést és szigetelést elengedhetetlennek tartottuk. A telken már volt egy fúrott kút, házi vízművel ezt használjuk a fürdőszobában, így csak a konyhában fogyasztjuk a városi vizet. A házban nincs gáz, így a fűtést öntöttvas kandallóval oldjuk meg. Még nyáron megvásároltuk a tűzifát, mert a leghatékonyabban a jól kiszárított fával lehet fűteni. A kéményre huzatszabályzót (www.grox.hu) szereltünk, mely által a fa lassabban, de tökéletesebben ég el. Kevesebb fával is egyenletes hőmérsékletet érünk el. Hatását a benzinhez tudnám leginkább hasonlítani. Ha kilocsolsz 1 liter benzint és meggyújtod az rövid idő alatt elég, míg ha ugyanezt a mennyiséget motorba öntve elporlasztjuk az több kilométerre is elegendő.
Sajnos nincs korábbi tapasztalatunk mennyi fa fogyott volna a szigetelés és enélkül. Az amúgy szemét, de éghető anyagokat is eltüzeljük.
A kertben 4 barackfa, 1 meggy, 1 szilva és egy almafa is van. Utóbbi tavaly nyáron termett először. Eddig a homokos talajban, öntözés nélkül is nagyon szép terméssel láttak el. Reméljük ezután meghálálják majd a gondoskodást is. Frissen, befőttnek, lekvárnak felhasználva sokat spórolhatunk. További gyümölcsfákkal is bővítenénk az állományt. 
A konyhakerti zöldségtermesztés fúrott kútról locsolva a talán megéri kategória. Ez ügyben semmilyen tapasztalatunk nincs, de a saját termés biztos jó érzéssel tölt majd el. 
Egy kerti zuhanyzó felállítását is tervezzük, így nyáron kihasználva a nap hatását csökkenthetjük a bojler használatát. Vidéken élni JJ!
És hogy mire ez a nagy spórolás?! 38 nm nem túl nagy, kettőnknek épphogy elég, de néhány év múlva azért már szeretnénk családot is alapítani. Fundamenta és egyéb megtakarításainkat egy nagyobb ház építésére gyűjtögetjük. 


Kis ház, kis autó (még az is), kisbaba --> nagy ház, nagy autó. Persze amennyire csak lehet mindezt hitel nélkül megvalósítani. A telek és a terület már adott.
A felújítás nagyszerű lehetőséget nyújtott, rengeteg tapasztalatot szereztünk, melyeket felhasználva reméljük már könnyebben vennénk a nagyobb akadályokat is.
Már csak egy szuper munkahelyet kellene végre találnom, hogy közelebb juthassunk a kitűzött célunkhoz. 


"Happy Home" cím alatt találsz minden otthonunkkal kapcsolatos bejegyzést, térj be hozzánk máskor is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése